जंगल जलेबी को इंग्लिश में क्या कहते हैं Jangal Jalebi Ko English Me Kya Kahate Hain

जंगल जलेबी को इंग्लिश में क्या कहते हैं Jangal Jalebi Ko English Me Kya Kahate Hain

जंगल जलेबी को अंग्रेजी (इंग्लिश) में Pithecellobium Dulce कहते हैं. जंगल जलेबी हिंदी भाषा का शब्द है जिससे सबंधित अन्य जानकारी और अर्थ निचे दिया गया है।

Pithecellobium Dulce

जंगल जलेबी एक फल का नाम है। इसे गंगा जलेबी या किकर (राजस्थान भाषा में ) कहते हैं। यह एक पुष्पीय पादप है। इस पादप का वानस्पतिक नाम: Pithecellobium है। यह पादप फल मूल रूप से मेक्सिको का है और दक्षिण पूर्व एशिया में अधिकता से पाया जाता है। 

जंगल जलेबी का फल औषधीय रूप से अधिक महत्त्व का होता है। आयुर्वेद के अनुसार जंगल जलेबी का बहुत अधिक महत्त्व होता है यथा डायबिटीज, रोग प्रतिरोधक क्षमता के विकास के लिए, पाचन सबंधी विकारों में अधिक उपयोगी होता है। जंगल जलेबी या गंगा जलेबी का वानस्पतिक नाम-Pithecellobium Dulce है।  जंगल जलेबी में विटामिन सी, प्रोटीन, वसा, कार्बोहाइड्रेट, कैल्शियम, फास्फोरस, आयरन, थायमिन, राइबोफ्लेविन आदि पोषक तत्व पाए जाते हैं। इसका स्वाद हल्का मीठा होता है। ताची रुच सौम्य गोड आसता/इस फल को मद्रास थ्रोन (Madras thorn), पिथेसेलोबियम डल्स (pithecellobium dulce), गुआमुचिल (Guamúchil) आदि भी कहा जाता है। 
 
Manila tamarind is Pithecellobium dulce is tropical tree and originated from central and south America but it is capable of growing in most of tropical regions of the world such as South east Asia and India. This tree forms part of the Fabaceae (legume) family and is characterized by coiled pods which include edible pulp which is conspicuously sweet and sour. It has a similar name to the true tamarind tree but the differences lie with the fruit itself which has similar characteristics and taste.

The tree is medium sized and can grow up to 15 meters with a crown which is open to spreading. Its branches are thorny and yellow flowers are formed, which are greenish white in color and which later turns into curved or coiled pods. Basically within these pods lies seeds with white or pinkish soft pulp surrounding it. The pulp is very sweet with just a slightly bitter taste and it can be consumed fresh or processed into drink, jam and sauce. In certain areas, the pods are eaten as a sort of nut; the seeds are, however, roasted.

Worthy of note also are the ethnomedicinal properties of Pithecellobium dulce which apart from having fruits is used to treat several ailments. The tree has been utilised in traditional medicine where the bark, leaves and seeds are reported to cure ailments such as gum infections, stomach ills and skin diseases. The tree also has some other extracts of some chemical compounds such as tannins that makes it possess some antimicrobial activity and anti- inflammatory activity.

Also, the tree is useful in environmental aspect starting with the fact that it assists in fertility of the soil through nitrogen fixation which is common with all legume plants. It is also employed for shelter and as an umbrella tree and wind barrier in farms as well.
 
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