बथुआ को इंग्लिश में क्या कहते हैं Bathua Ko English Me Kya Kahate Hain

बथुआ को इंग्लिश में क्या कहते हैं Bathua Ko English Me Kya Kahate Hain

बथुआ को अंग्रेजी (इंग्लिश) में Wild Spinach कहते हैं. बथुआ हिंदी भाषा का शब्द है जिससे सबंधित अन्य जानकारी और अर्थ निचे दिया गया है। 

Wild Spinach

बथुआ एक हरी सब्जी का नाम है जिसकी पट्टियां पालक से छोटी होती हैं। बथुआ scientific name - chenopodium album Family - amaranthaceae एक पौधा होता है जो की बरसात में पैदा होता है और सर्दियों में भी उत्पन्न होता है, इसकी पत्तियों की सब्जी बनाई जाती है। बथुआ की सब्जी के कई फायदे होते हैं। पालक की भाँती ही बथुआ में भी प्रचूर मात्रा में आयरन होता है। 

सर्दियों में बथुआ के सेवन से काफी लाभ मिलता है। पालक की भाँती ही बथुआ पाचन शक्ति को बढ़ाता है। इसे चील/चीला भी कहते हैं। खेतों में यह स्वतः ही उग जाता है। आयुर्वेद की दृष्टि से यह त्रिदोष नाशक होता है।
बथुआ का वानस्पतिक नाम Chenopodium album Linn. (कीनोपोडियम् एल्बम्) Syn-Atriplex alba (Linn.) Crantz, है और यह कीनोपोडिएसी (Chenopodiaceae) परिवार से सबंधित है। बथुआ को बथुआ, बथुया, चिल्लीशाक, बथुआ साग  भी कहते हैं। 

बथुआ को संस्कृत में वास्तूक , क्षारपत्र, चक्रवर्ति, चिल्लिका, क्षारदला, शाकराट्, यवशाक कहते हैं। कब्ज और उदर विकारों में बथुआ लाभकारी होता है।

बथुआ मीनिंग इन इंग्लिश/अंग्रेजी Bathua English Meaning (Bathua Meaning in Angreji) Bathua Meaning in English :

Bathua is the name of a green vegetable whose strips are shorter than spinach.Winter has arrived, and a variety of green vegetables have begun to appear in farmer's markets and grocery stores. It is critical to consume green vegetables during the winter months in order to protect your body from colds and flu. Winter greens are essential for a healthy diet, and there are a variety of recipes to try. Aside from the well-known methi (fenugreek), palak (spinach), and sarso (mustard greens), there is another winter green that we should all include in our diets this winter. Bathua, also known as Chenopodium album, is a nutritious winter vegetable.

One of the many reasons to look forward to winter is the abundance of green vegetables! The vegetable market is flooded with methi, palak, sarson ka saag, and bathua, which will help you make your meal plates more green. Bathua, despite being extremely nutritious, is the least well-known and often overlooked of these. 

It has a very bland and slightly bitter taste just like the normal spinach and is widely used in most of the preparations and forms part of traditional meals especially in the Indian and Mediterranean food preparations. Wild spinach can be consumed fresh, in salads, or cooked in soups, stews, and curries since the flavour is even better after cooking. Informative in vitamin A, C, k and the minerals calcium, magnesium and iron, wild spinach comes with the health benefits. Health-wise it has what can best be described as a smooth digestion effect owing to its content of fiber, and antioxidants which have a beneficial effect on the body. Wild spinach is a resilient plant and can adapt to different terrains and therefore it is easily available and enriches the meals in regions where people depend on foraging.
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