लहसुन को इंग्लिश में क्या कहते हैं Lahsun Ko English Me Kya Kahate Hain

लहसुन को इंग्लिश में क्या कहते हैं Lahsun Ko English Me Kya Kahate Hain

लहसुन को अंग्रेजी (इंग्लिश) में Garlic कहते हैं. लहसुन हिंदी भाषा का शब्द है जिससे सबंधित अन्य जानकारी और अर्थ निचे दिया गया है। 


लहसुन एक ऐसी खाद्य सामग्री है जिसका उपयोग अधिकतर पकवानों में किया जाता है। भले ही वो कोई सब्जी हो या दाल हो, लहसुन के बिना अपूर्ण है। लहसुन को सब्जी के अतिरिक्त अचार और चटनी में भी काम में लिया जाता है। उल्लेखनीय है की लहसुन ना केवल सब्जी में अपनी गंध शामिल करता है अपितु शरीर के लिए भी बहुत गुणकारी होता है।
लहसुन के निम्न फायदे होते हैं।
  • लहसुन में एलसिन नामक तत्व पाया जाता है जिसके कारण इसकी एक खास गंध और अत्यंत ही तीखा स्वाद होता है।
  • लहसुन के सेवन से एलडीएल कोलेस्ट्रॉल को नियंत्रित किया जा सकता है।
  • लहसुन में लहसुन में बायोएक्टिव सल्फर योगिक, एस-एललिस्सीस्टीन होते हैं जो ब्लड प्रेसर को नियंत्रित करते हैं।
  • लहसुन में एंटी वायरल और एंटी फंगल गुण होते हैं।
  • लहसुन में विटामिन बी-6, विटामिन-सी, फाइबर, प्रोटीन और मैग्‍नींज आदि जैसे पोषक तत्‍व होते हैं।

लहसुन मीनिंग इन इंग्लिश/अंग्रेजी Lahsun English Meaning (Lahsun Meaning in Angreji) Lahsun Meaning in English :

Garlic means a bulb with strong pungent smell and taste which is used in cooking and medicine prepared from herbs. The plant which yields this bulb is known as “garlic butter” the plant, which is of the onion family. Interestingly, recent studies suggest that garlic can be effective to cure the flu and other viruses and it has properties that can relieve high blood pressure as well as high cholesterol levels. Garlic belongs to the Allium genus of the Lily family, and is popularly used as a spice herb with sharp and aggressive taste in culinary. It includes sulfur elements such as allicin that is accountable for the peculiar smell of garlic as well as its many healing attributes. Garlic is also packed with vitamins such as vitamin C, B6, manganese and minor quantities of other nutrients. Garlic is supposed to enhance the immunity, prevent the chances of cardiac arrest-cum-stroke by controlling hypertension and hypercholesterolemia besides possessing anti-inflammatory, antimicrobial, and oxidant properties. It also helps to have a positive effect on digestion processes as well as fight against colds and flu. Garlic can be used as raw garlic, chopped garlic, or garlic powder used as sauce mixture, marinade, seasoning, soup and stir-fry.
 
लहसुन (Garlic) का वानस्पतिक नाम ‘ऐलियम सटिवम’ है। The botanical name of garlic is 'Allium sativum'.

लहसुन हिंदी मीनिंग Lahsun Meaning in Hindi लहसुन मीनिंग इन हिंदी :-

लहसुन का एक पादप होता है और इसकी जड़ों में लहसुन की गाँठ लगती है, इसे आप मसाला फसल के रूप में समझ सकते हैं। इसका उपयोग सब्जी, अचार और चटनी में किया जाता है। 

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