किन्नू को इंग्लिश में क्या कहते हैं Kinnu Ko English Me Kya Kahate Hain

किन्नू को इंग्लिश में क्या कहते हैं Kinnu Ko English Me Kya Kahate Hain

किन्नू को अंग्रेजी (इंग्लिश) में Mandarin orange/मैंडरिन ऑरेंज कहते हैं. किन्नू हिंदी भाषा का शब्द है जिससे सबंधित अन्य जानकारी और अर्थ निचे दिया गया है।

Mandarin orange

सर्दियों में किन्नू (Mandarin orange/मैंडरिन ऑरेंज) में कई फायदे होते हैं। किन्नू दो प्रकार के होते हैं साइट्रस किस्मों – किंग (साइट्रस नोबिलिस) और विलो लीफ (साइट्रस एक्स डेलिसियोसा) आदि। किन्नू का रस बहुत ही अच्छे से हमारे पेट में घुल मिल जाता है। किन्नू स्वाद में मीठा और विटामिन सी व शर्करा से भरपूर होता है। किडनी की समस्याओं में, मोटापा दूर करने में किन्नू लाभकारी होता है। ਸਰਦੀਆਂ ਵਿੱਚ ਮੈਂਡਰਿਨ ਸੰਤਰੇ ਦੇ ਬਹੁਤ ਸਾਰੇ ਫਾਇਦੇ ਹਨ। ਕਿੰਨੂ ਨਿੰਬੂ ਜਾਤੀ ਦੀਆਂ ਦੋ ਕਿਸਮਾਂ ਹਨ - ਕਿੰਗ (ਸਿਟਰਸ ਨੋਬਿਲਿਸ) ਅਤੇ ਵਿਲੋ ਲੀਫ (ਸਿਟਰਸ x ਡੇਲੀਸੀਓਸਾ)। ਕਿੰਨੂ ਦਾ ਜੂਸ ਸਾਡੇ ਪੇਟ ਵਿੱਚ ਬਹੁਤ ਚੰਗੀ ਤਰ੍ਹਾਂ ਘੁਲਦਾ ਹੈ। ਕਿੰਨੂ ਸੁਆਦ ਵਿਚ ਮਿੱਠਾ ਅਤੇ ਵਿਟਾਮਿਨ ਸੀ ਅਤੇ ਸ਼ੂਗਰ ਨਾਲ ਭਰਪੂਰ ਹੁੰਦਾ ਹੈ। ਕਿੰਨੂ ਕਿਡਨੀ ਦੀ ਸਮੱਸਿਆ, ਮੋਟਾਪੇ ਨੂੰ ਦੂਰ ਕਰਨ 'ਚ ਫਾਇਦੇਮੰਦ ਹੈ किन्नू एक फल पंजाबी में फलों का राजा कहलाता है। यह फल हमारे पाचन तंत्र को दुरुस्त करता है और किन्नू में विटामिन सी प्रचुर मात्रा में होता है जो हमारे शरीर की विटामिन सी की कमी को दूर करता है।
  • One of the best things about kinnows is that it absorbs into the stomach and aids digestion without putting any strain on the digestive tract. If you have a sensitive stomach or suffer from indigestion, you can substitute kinnow juice for milk in your morning meal. It is recommended that fresh fruit be consumed twice a day for best results.

किन्नू एक फल होता है जो विटामिन सी से भरपूर होता है। यह संतरे की भाँती ही दिखाई देता है। भारत में पंजाब और हिमाचल प्रदेश में किन्नू की खेती व्यावसाइक रूप से की जाती है। विटामिन सी के अतिरिक्त किन्नू में फोलेट और बीटा कैरोटीन भी प्रचूर मात्रा में पाया जाता है। किन्नू एंटीऑक्सिडेंटस का एक अच्छा स्त्रोत होता है। किन्नू का रस हमारे पाचन को भी दुरुस्त करता है। 
 
Mandarin orange is a small rather sweet highly sever orange that has the outer layer that is easy to peel and this makes it to be one of the frequently used oranges. It is originated from southeast Asia and is characterized by a thin skin which can easily be peeled with hand unlike the other fruits hence making it suitable for snacking.

Mandarins are usually orange and they are sweet as compared few basic oranges and are less in acid. They are normally consumed raw as they can be incorporated in a fruit salad, included in desert recipes or else juiced. The mandarins are also commonly used in cooking and baking because of their unique taste that is naturally sweet and the peeling or the zest of mandarins added to some recipes also provides that special citrusy taste.

The fruit possesses a lot of Vitamin ‘C’, fiber, and antioxidants that are used to treat ailments such as the common cold, acne, and digestive disorder respectively. Other types of mandarins comprise of tangerines, clementines, and satsumas.
 
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