हरी मटर को इंग्लिश में क्या कहते हैं Hari Matar Ko English Me Kya Kahate Hain

हरी मटर को इंग्लिश में क्या कहते हैं Hari Matar Ko English Me Kya Kahate Hain

हरी मटर को अंग्रेजी (इंग्लिश) में Green Peas कहते हैं. हरी मटर हिंदी भाषा का शब्द है जिससे सबंधित अन्य जानकारी और अर्थ निचे दिया गया है। 

Green Peas

हरी मटर एक सब्जी का नाम है जो प्रायः सर्दियों में उपलब्ध होती है। वर्तमान समय में मटर को डीप फ्रीजर में प्रीज़र्व करके पुरे साल काम में लिया जाता है। मटर की एक लता होती है और मटर एक फूल धारण करने वाला द्विबीजपत्री बेल होता है। मटर एक दलहन होती है। मटर को सूखा कर पुरे वर्ष इसे उपयोग में लिया जाता है।
मटर का वानस्पतिक नाम पाइसम सेटाइवम Pisum sativum Linn, Syn-Pisum vulgare Jundz., Lathyrus oleraceus Lam. होता है, मटर फैबेसी (Fabaceae) कुल से सबंधित पादप होता है। मटर को अंग्रेजी में इंगलिश पी (English pea), ग्रीन पी (Green pea), फील्ड पी (Field Pea) और संस्कृत में कलाय, वर्त्तुल, वर्त्तुल कलाय, सतीन, मुण्डचणक, त्रासन, नलक, सतीलक आदि कहा जाता है। 

मटर के सेवन से निम्न लाभ होते हैं :-
  • मटर के सेवन से भूख में वृद्धि होती है और पाचन सुधरता है, हरी सब्जी होने के कारण इसमें प्रचूर मात्रा में फाइबर होते हैं।
  • हरी मटर ऐंटी-ऑक्सिडेंट और ऐंटी-इन्फ्लेमेट्री गुण होते हैं।
  • हरी मटर में फ्लेवेनॉएड्स, अल्फा कैरटीन और बीटा कैरटीन जैसे तत्व पाए जाते हैं।
  • हरी मटर में भरपूर मात्रा में फाइबर्स होते हैं जो हमारे लिए गुणकारी होते हैं।
Following are the benefits of consuming peas:-
  • Consumption of peas increases appetite and improves digestion, being a green vegetable, it contains plenty of fiber.
  • Green peas have anti-oxidant and anti-inflammatory properties.
  • Green peas contain elements such as flavonoids, alpha-carotene and beta-carotene.
  • Green peas are rich in fiber which is beneficial for us.

हरी मटर मीनिंग इन इंग्लिश/अंग्रेजी Hari Matar English Meaning (Hari Matar Meaning in Angreji) Hari Matar Meaning in English :

In English peas is now referred to as pea or green pea and field pea while in Sanskrit kalaya, vartul, vartul kalay, satin, mundchanak, trasan, nalak, satilak etc Peas are rich in vitamins C and E, zinc and other anti-oxidants, which helps your immune system. It can also be noted, fats help to regulate inflammation, and, thus, protect against chronic disease like diabetes, heart disease, arthritis, and others, vitamins A and B, and cholesterol. Green peas also known as Pisum sativum belong to legume family; they are small globe shaped vegetable seeds used in cooking. In addition, they are sources of Vitamin A, C, K and B complex and also have mineral values of iron, magnesium and phosphorus. Green peas being a vegetable has protein of plant origin, dietary fiber which is beneficial to digestion of food and blood sugar control. Other compounds described here include antioxidants which are important for human health and that may lower the risk of chronic diseases. Green peas are generally known and utilized for soups, salads, stir-fried dishes as well as side dish as they offer such qualities as a mild sweet taste and bright green hue.

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