परवल को इंग्लिश में क्या कहते हैं Parwal Ko English Me Kya Kahate Hain

परवल को इंग्लिश में क्या कहते हैं Parwal Ko English Me Kya Kahate Hain

परवल को अंग्रेजी (इंग्लिश) में Pointed Gourd कहते हैं. परवल हिंदी भाषा का शब्द है जिससे सबंधित अन्य जानकारी और अर्थ निचे दिया गया है।

Pointed Gourd

परवल एक सब्जी का नाम है। परवल की सब्जी में विटामिन ए, विटामिन बी1, विटामिन बी2 और विटामिन सी जैसे पोषक तत्व पाए जाते हैं। परवल को संस्कृत में राजीफल, पटोल, कर्कशच्छद आदि कहते हैं। परवल में विटामिन ए, विटामिन बी1, विटामिन बी2 और विटामिन सी भरपूर मात्रा में पाया जाता है, यही कारण है की इसका सेवन हमारे स्वास्थ्य के लिए गुणकारी होता है।  परवल या 'पटल' एक प्रकार की सब्ज़ी है जिसकी लता जमीन पर पसरती है और इसके जो फल लगते हैं उन्हें ही "परवल" कहते हैं। 

परवल की खेती भारत में लगभग सभी राज्यों में की जाती है यथा असम, बंगाल, ओड़िशा, बिहार एवं उत्तर प्रदेश आदि। परवल को हिंदी में 'परवल', तमिल में 'कोवाककई' (Kovakkai), कन्नड़ में 'थोंड़े काई' (thonde kayi) आदि नामों से जाना जाता है।

परवल (parwal ki sabji) का वानस्पतिक नाम Trichosanthes dioica Roxb. (ट्रिकोसैन्थीज डायोइका) Syn-Anguina dioica (Roxb.) Kuntz  होता है और परवल Cucurbitaceae (कुकुरबिटेसी) परिवार से सबंधित पादप है। परवल का अंग्रेज़ी में नाम Pointed gourd (पॉइन्टड गुअर्ड) है।

परवल मीनिंग इन इंग्लिश/अंग्रेजी Parwal English Meaning (Parwal Meaning in Angreji) Parwal Meaning in English :

Parwal also called pointed gourd is another important vegetable crop belonging to the gourd family which is cheap but nutritional rich. It is mostly found in the region of east and north India and some of the other states within the Indo-Malayan area. There are numerous medicinal effects associated with this simple vegetable; thus, you can cure a cold or liver jaundice. On the other hand, they contain a high percentage of many microminerals such as vitamins A, B1, B2, and C, calcium among others.
 
Parwal or Peepli is another vegetable that is popular with the people of India, and is called pointed gourd. This has more pointed end and carries mild green colored skin, the pulp is tender and mildly sweet in taste. The nutrients present in pointed gourd are dietary fiber, vitamins A & C vitamins and essential minerals such as potassium and iron. It is found to have numerous uses in promoting the health of the human body such as enhancing the digestion process, the heart health and the overall immune system. In preparation pointed gourd is normally boiled, fried or prepared in curry and vegetable preparations. It has quite an inconspicuous taste but due to its flexibility, many people use it in different meals.
 
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